POLUAREA AERULUI PRIN PRODUSE GAZOASE ALE ARDERII

Să ne amintim ! Compoziţia aerului :
- 78 % azot
- 21 % oxigen
- 1 % alte gaze (dioxid de carbon,vapori de apă,argon, heliu , kripton,neon)
Milioane de ani datorită ciclurilor diferitelor elemente (oxigen,azot,carbon), compoziţia aerului atmosferic a rămas practic constantă , dar în ultimii 150 de ani , ca urmare a diferitelor tipuri de activităţi umane , în principal industriale ,în aerul atmosferic au apărut substanţe dăunătoare vieţii. Fenomenul este cunoscut sub numele de POLUARE.
Arderea combustibililor fosili (cărbuni,petrol,gaze naturale) - constituie una dintre sursele principale de poluare a aerului. Produsele gazoase ale arderii combustibililor fosili si nefosili sunt :
 • oxizi de carbon(CO,CO2)
 • oxizi de azot (NO,NO2)
 • oxizi de sulf(SO2,SO3)
CO2 se formeaza in cantitati mari in toate procesele de ardere a combustibililor.O parte din cantitatea de CO2 este consumata de plante in procesul de fotosinteza, o alta parte este absorbit partial de apa oceanelor iar cantitatea ramasa in atmosfera este considerabila si contribuie,alaturi de alte gaze, la
efectul de sera, care consta în absorţia radiaţiilor emise de sol de catre moleculele unor gaze, fapt ce conduce la ridicarea temperaturii în partea inferioară a atmosferei.,
Poluarea aerului
Poluarea atmosferica
metode reducere a poluarii
Măsuri pentru diminuarea poluării cu produse gazoase rezultate în urma arderii combustibililor fosili:
 • ţevile de eşapament ale automobilelor sunt prevăzute cu convertoare catalitice, care transformă gazele poluante în produşi nedăunători;
 • toate maşinile vor funcţiona cu carburanţi fară plumb;
 • cărbunii vor fi prelucraţi înainte de fi utilizaţi la încălzirea locuinţelor;
 • noile termocentrale sunt prevăzute cu dispozitive pentru reţinerea SO2
 • Invelisul gazos care incojoara Pamantul fara o limita superioara precisa , trecand treptat in spatiul interplanetar , se numeste atmosfera.
  Masa acesteia reprezinta 0,000001 din masa globului pamantesc, si densitatea sa scade cu cresterea altitudinii. Compozitia atmosferei se modifica de asemenea cu altitudinea.Amestecul de gaze ce formeaza atmosfera se numeste aer.
  Compozitia aerului nu este aceasi in orice loc de pe Pamant.Aceasta variaza de la o zi la alta si de la un loc la altul.Este deosebit de important ca aceasta compozitie a aerului sa ramana relativ constanta, fapt ce realizeaza prin intermadiul circuiotelor diferitelor elemente .
  Milioane de ani, datorita acestor cicluri , compozitia aerului atmosferic a ramas practic constanta, dar in ultimii 150 de ani, ca urmare a diferitelor tipuri de activitati umane, in principal industriale, in aerul atmosferic au aparut substante daunatoare vietii.
  Fenomenul este cunoscut sub numele de POLUARE. Poluarea aerului consta in modificarea compozitiei sale,datorita impurificarii cu substante straine care au efecte daunatoare asupra plantelor si animalelor.
  DIOXIDUL DE CARBON.Acest gaz este esential pentru viata.Plantele si animalele,prin respiratie celulara,absorb oxigen din aer si elimina dioxid de carbon.
  Plantele preiau dioxid de carbon din aer si elimina oxigen.
  Aceste procese determina o concentratie constanta de dioxid de carbon in atmosfera.
  Dar in fiecare an in atmosfera patrund 5000 milioane de dioxid de carbon,prin arderea diferitilor combustibili in: centrale termice, diferite uzine, automobile etc. In acelasi timp, o parte din padurile care absorb dioxidul de carbon a fost distruse.
  Dioxidul de carbon format este absorbit partial de apa ocenelor. Cantitatea ramasa in atmosfera este considerabila si contribuie, alaturi de alte gaze , la efectul de sera , care consta in absortia radiatiilor emise de sol de catre moleculele unor gaze, fapt ce conduce la shimbari climaterice care vor afecta conditiile de viata pe Pamant,respectiv cresterea marilor si oceanelor, prin topirea calotei glaciare.
  MONOXIDUL DE CARBON.cand arderea combustibililor fosili are loc in prezenta unei cantitati insuficiente de aer dioxidul de carbon se formeaza oxidul de carbon.
  Acest gaz este incolor,inodor,insipid.Monaoxidul de carbon este deosebit de toxic, chiar si in cantitati mici:daca este inspirat, reactioneaza cu hemoglobina din sange, impiedicand-o sa transporte oxigenul catre celule corpului.
  DIOXIDUL DE SULF.Carbuni, petrolul si gazele naturale contin si compusi ai sulfului.Prin aredera acestora se formeaza dioxid de sulf.Acest gaz ataca plamanii, producand astm.Prin dizolvarea dioxidului de sulf in apa de ploaie,se formeaza ploile acide,care afecteaza constructiile, plantele si omoara pestii si alte organisme active.
  OXIZII DE AZOT.Acesti oxizi se formeaza indirect,prin arderea combustibililor fosili.In motoare si in termocentrale aerul atinge temperaturi mari, la care azotul si oxigenul reactioneaza,formand oxizii de azot.
  Acesti oxizi-ca si dioxidul de sulf-ataca plamanii si produc ploi acide;contribuie de asemenea la efectul de sera.
  OZONUL apare, de asemenea, in procesul de ardere a combustibililir fosili.Mai formeaza in zilele calduroase,cand,sub actiunea razelor solare, oxizii de azot reactioneaza cu hidrocarburile din gazele de esapament ale autovehiculelor.
  In straturile superioare ale atmosferei, ozonul ne protejaza de efectele radiatiilor ultraviolete, dar in straturile inferioare are o actiune daunatoare asupra ochilor, nasului, plamanilor.
  Pe langa produsele gazoase,inprocesul de ardere a pulberilor de carbune si a petrolului rezulta si particule solide fine de carbune si plumb, care,de asemenea,au efecte nefaste pentru animale,plante si oameni.
  REDUCEREA POLUARII PRODUSE DE ARDEREA COMBUSTIBILILOR FOSILI.
  Masuri pentru diminuarea actiunii poluante a gazelor produse prin arderea combustibililor fosili:
  -tevile de esapament ale automobilelor sunt prevazute cu convertoare catalitice,care transforma gazele poluante in produsii nedaunatori;
  -toate masinile vor functiona cu carburanti fara plumb;
  -carbuni vor fi prelucrati inainte de a fi utilizati la incalzirea locuintelor;
  -noile termocentrale sunt prevazute cu dispozitive pentru retinerea dioxidului de sulf.
  Pe plan international s-au luat urmatoarele masuri:
  -Uniunea Europeana a dat dispozitie ca, pana in anul 2003,toate centralele din Europa sa reduca cu 60% emisia de dioxid de carbon;
  -in anul 1992, la conferinta de la Rio de Janeiro, 180 de tari au hotarat ca ,in anul 2000,emisia de gaze care produc efectul de sera sa fie redusa la nivelul anului 1990.
  Ca rezultat al progreselor din industrie, agricultura si tehnologie , se creeaza cantitati tot mai mari de noi deseuri solide, deseurile menajere si apele reziduale polueaza mediul si in unele locuri nivelele de poluare sunt periculos de ridicate. Intr-un mediu ecologic echilibrat, deseurile putrezesc producand materiale noi, utile: frunzele cazute creeaza un ingrasamant natural care imbogateste solul: excrementele animalelor sunt descompuse de insecte si organisme mai mici, eliminand din nou in aer si in sol elemente importante. Un asemenea mediu, in care prospera multe forme de viata, ar trebui sa fie un model pentru viata moderna. Daca vrem sa traim intr-o lume sanatoasa, trebuie sa minimalizam efectele reziduurilor produse de societate.
  Daca reziduurilor li se permite sa domine mediul, echilibrul natural este pierdut si acest dezechilibru poate avea efecte dezastruase-asupra animalelor, vegetatiei si chiar a vremi. Poluarea are diferite cauze si efecte –pe uscat, in rauri si mari, si in atmosfera. Chiar si zgomotul este un tip de poluare care ar trebui limitat. Studiul si impiedicarea poluarii a devenit o ramura import anta a stiintei.
  Echilibrul natural al gazelor atmosferice care sa mentinut timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de sera, incalzirea globala,poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide.
  In ultimii 200 de ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales dupa ce la sfarsitul secolului trecut a aparut automobilul. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera.
masini
masini
external image sanatate-poluata.jpg
Actiunea poluarii asupra sanatatii populatiei